Garmin Fenix 3 HR 中文版 不專業簡單試用

Garmin Fenix 3 HR 中文版 不專業簡單試用

今次由香港Garmin代理第一時間取得Fenix 3 HR中文版運動手錶進行開箱及不專業簡單試用。


錶盒已寫藍寶石錶面




不同角度睇都咁型




有中文用,滾動中




set時間可以選自動或手動,我當然交比gps自動調教啦




最新Garmin裝置大多支援GLONASS,GLONASS已經全面覆蓋全球,
投入民用服務,支援的裝置可用雙定位系統,大大提高定位速度




有多種運動模式,這是FENIX3 HR 最大賣點之一




心率顯示




心率sensor在錶底,雖然感應器有輕微凸起,但係戴上手沒有任何不舒服的感覺,
看看能否繼FORUNNER 235在跑步圈掀起另一輪熱潮




訊息提示功能



訊息提示功能可顯示多項訊息






訊息顯示完全K.O. 我戴緊嘅 Suunto Ambit 3 ,Suunto 睇whatsapp ,只要多過一個message 已經顯示不到,Garmin 就無呢個問題。對我呢個跑緊步都要睇 message嘅人好有用。

今次實試戴哂 Fenix 3 HR 同埋 Ambit 3 上山,跑完再作比較。

初次戴 Fenix 上手,感覺好舒服,Fenix (86g) 重量比 Ambit 3 (92g) 輕。錶面資訊也易讀, 而且用家可以下載不同欄位,資訊欄更是彩色, 睇到人都精神D。今次由粉嶺蝴蝶山徑出發,經大刀屻落嘉道理農場,再由梧桐寨上大帽山波波,再跑落城門終點。



大刀屻, 兩隻錶里數有輕微分別,算是合理誤差吧


到蓮姐打個卡, 睇睇錶,誤差加大但不算嚴重

返到屋企各自 sync data 回電腦。


Garmin conncet有大量資訊, 但不算易讀




反觀 Suunto Movescount就易睇好多

再睇返兩隻錶嘅路線分別 , 其實都睇唔到D乜 ( 廢話 ) 。 作為民用 gps, 係27km裡面有 1km內誤差, 我覺得唔算大問題。

總結

唔洗再帶心跳帶跑步,對於我哋跑友簡直係喜訊,特別夏天真係唔想用心跳帶。

Garmin 對 android 電話用家也很好, Suunto 的 android app有很大的進步空間。呢樣亦係我最唔滿意 suunto嘅地方。今次呢隻 Fenix 3 HR無論電量重量介面都做得好好,直得推薦。

以上不專業試用文,只係筆者用搭車時間快手完成,擺明亂寫,唔岩睇都唔好打面呀。

Related Posts:

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code